Raport medyczny kliniki AMEDS w sprawie CCSVI

Metody leczenia, nowe leki, leczenie niekonwencjonalne, lekarze, ośrodki zdrowia.

Moderator: Moderatorzy

Raport medyczny kliniki AMEDS w sprawie CCSVI

Postprzez Cypek » 13 kwi 2011, 10:45

N astronie AMEDS'u ukazał się raport medyczny w sprawie CCSVI opublikowany na podstawie zebranych materiałów własnych:

Raport AMEDS

jeszcze nie wczytałem się w jego zawartość - gdy to zrobię, to wtedy wyrażę swoją opinię na ten temat. Jestem natomiast ciekawy co Wy na ten temat myślicie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że raport opracowała klinika, która zarabia pieniądze wykonując zabiegi udrażniania żył szyjnych.
Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne.
Cypek
Administrator

Odp: Raport medyczny kliniki AMEDS w sprawie CCSVI

Postprzez PiotrG » 17 kwi 2011, 17:32

Wciąż czekamy na rzetelne badania poparte rezonansem.
dla mnie istotna jest informacja, która staje się coraz pewniejsza, ze CCSVI jest dysfunkcją która często towarzyszy SM, a nie jego przyczyną.
Ostatnio edytowano 17 kwi 2011, 18:15 przez Cypek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: ortografia
PiotrG

Postprzez jahalinka » 18 kwi 2011, 10:47

PiotrG napisał(a):Wciąż czekamy na rzetelne badania poparte rezonansem.
dla mnie istotna jest informacja, która staje się coraz pewniejsza, ze CCSVI jest dysfunkcją która często towarzyszy SM, a nie jego przyczyną.

A do mnie bardziej przemawia myślenie w ten sposób:Zarówno obraz MRI, objawy neurologiczne jak i CCSVI są objawami jakiejś wady układu krążenia. Jakiej, trzeba dokładnie poszukać i nie trzymać się kurczowo neurologii.
jahalinka

Postprzez PiotrG » 18 kwi 2011, 16:26

równiez bardzo chcialbym, zeby to byla sprawa krazeniowa, jednak od jakiegos czasu jest poglad ze SM to zbitek wielu roznych schorzen i to co napisalem do tego chyba pasuje. pozdrawiam
PiotrG

Plastyka naczyń krwionośnych może poprawiać jakość życia

Postprzez KlinikaAmedsCentrum » 22 cze 2011, 17:22

AMEDS Centrum opublikowało raport medyczny, który wskazuje, że plastyka żył szyjnych ma pozytywny wpływ na poprawę stanu jakości życia pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane. Zabiegi tego typu są obecnie żywo dyskutowane w kręgach medycznych na świecie.

Raport został opracowany na podstawie przeprowadzonych w klinice AMEDS Centrum (Grodzisk Mazowiecki) ponad 500 badań u osób chorych na SM przy użyciu najnowocześniejszych dostępnych dziś technik badawczych (USG - badanie przezczaszkowe oraz metodą Dopplera, MRI mózgowia oraz żył w obrębie szyi), a w przypadku stwierdzonych w tych badaniach nieprawidłowości - wenografia ("złoty" standard). Wyniki badań wskazują na obecność zwężenia w obrębie żył szyjnych lub/i żyły nieparzystej u 62% badanych, zaburzenia przepływu i zwrotny przepływ krwi w żyłach (tzw. refluks) u 33% badanych, zmiany patologiczne dotyczące zastawek u 28% badanych. Znamienną poprawę po zabiegu angioplastyki balonowej odnotowano głównie w zakresie jakości życia pacjentów, ocenianej przy użyciu skali MSIS-29 oraz stopnia uczucia zmęczenia, na podstawie skali FSS. Procedura wenografii i angioplastyki balonowej była bezpieczna, liczba powikłań, zazwyczaj dotyczących miejsca wkłucia, nie przekraczała 2%.

Pełna wersja raportu: http://ameds.co/ftp/POLSKI_CCSVI_Raport ... entrum.pdf

Zespół AMEDS Centrum
Ostatnio edytowano 22 cze 2011, 21:10 przez Cypek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączono z istniejacym wątkiem o tej samej tematyce. Usunięto reklamę!
KlinikaAmedsCentrum

Postprzez Primosz » 23 cze 2011, 07:56

Jak to sie ma do populacji osob bez SM,u ktorych rowiez obserwuje sie patologie w zylach szyjnych :?: No i jak to sie ma do tzw. efektu placebo,ktory moze utrzymywac sie nawet 12mies. :?: W jakim terminie beda przeprowadzane kolejne ankiety z osobami po zabiegu :?:
Mysle,ze z naukowego pkt widzenia,na chwile obecna raport ten jest subiektywny i moze stanowic jedynie przeslanke do dalszych badan nad istota CCSVI w SM.
Verba volant, scripta manent
Primosz
Moderator

Postprzez aktywna » 23 cze 2011, 19:07

Trzeba zacząć od tego, że: "W chwili obecnej nie ma jeszcze wyników badań klinicznych...i nie poznany jest długotrwały efekt zabiegu angioplastyki naczyń żylnych." Zresztą sami chorzy, którzy robili zabieg o tym piszą. Poza tym nie ma tam słowa o wyleczeniu kogokolwiek, a jedynie o poprawie jakości życia. Mnie najbardziej interesuje poprawa jakości ruchowej, niestety akurat tutaj są najgorsze wyniki: "Jak oceniasz swoją obecną sprawność ruchową w stosunku do sprawności przed zabiegiem?" 36% - nie uległa zmianie. Znając moje zasrane szczęście to akurat znalazłabym się w tych 36 procentach.
"W wyniku udrożnienia żył po angioplastyce, w sposób obiektywny stwierdzono poprawę saturacji tlenem krwi żylnej."
Wcale się nie dziwię, w końcu po co rowerzyści nagminnie przetaczają sobie krew, jeśli będzie ona bardziej natleniona to będziemy się automatycznie czuć lepiej, tylko jak często można sobie robić tą angioplastykę?
aktywna

Postprzez Elzbieta1 » 23 cze 2011, 19:39

Pierwsze słysze by rowerzysci przetaczali sobie krew :shock:
Elzbieta1

Postprzez aktywna » 23 cze 2011, 20:18

To jeszcze wielu rzeczy nie słyszałaś :D

"W jaki sposób można „zwiększać sportową wydajność” poprzez specjalne transfuzje krwi?
Zadaniem transfuzji jest zwiększenie zawartości przenoszonego przez krew tlenu, co może być wywoływane przez zwiększenie liczby właśnie erytrocytów. Naukowiec szwedzki, Björn Ekblöm, już w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia opracował metodę zwiększenia wytrzymałości sportowców aż o 40% w wyniku specjalnych transfuzji?"

To jest starszy artykuł z 2007roku (http://www.rfi.fr/actupl/articles/089/article_1224.asp), nie chce mi się szukać nowych, ale gwarantuję Ci, że rowerzyści należą do grupy najbardziej dopingujących się sportowców.
Trochę interesuję się sportem rowerowym, bo kiedyś to był mój konik, niestety teraz zostaje mi czasami stacjonarny.
aktywna

Postprzez PiotrGoł » 23 cze 2011, 20:55

bo jak wyleczyć chorobę porzewlekła leczeniem objawowym (wszystko na to wskazuje) ? ;)
500 X 10 000 = 5000000 hm... niezła sumka 8-)
nie ma badań klinicznych wiec o nich nie pisz prosze! najpierw proponuje zapoznac sie z tym co to jest badanie kliniczne ;)

pozdrawiam!
PiotrGoł

Następna strona

Powrót do Leczenie