Cypek napisał(a):Wow. nie widziałem, że istnieją takie dane. Wobec takiej wiedzy każdy chory przed kuracją interferonami powinien mieć zbadany poziom IL17 (cokolwiek to jest) i w zależności od wyniku poddany terapii interferonami lub nie. Przecież to są rewelacyjne informacje, które tłumaczą dlaczego niektórym interferon pomaga a u innych wręcz pogarsza stan zdrowia. Idąc za filozofią "Po pierwsze nie szkodzić" takie badania powinny być obowiązkowe przed wypisaniem interferonu.
To widze Pan Admin nie czyta forum
To mój temat zaczerpnięty z PTSR
dwa-rodzaje-sm--t55.htmlJa biorę interferon Rebif juz 3 rok i żałuję, że za 3 miesiące juz go nie dostanę. Na nowy program sie nie załapię bo mam juz zbyt mało punktów.
Odpowiadając na interesujące autora tematu pytanie muszę powiedzieć, iż nie widzę skutków brania leku, poza takim że juz prawie 3 lata bez rzutu jestem. W rezonansie po 6 miesiącach brania nie bylo żadnych aktywnych i nowych ognisk demielinizacyjnych w mózgu. W pierwszym rezonansie wyszło że mam ich wielką ilość w mózgu, móżczku, rdzeniu przedłużonym i że nie są większe niż 1 cm. Nie mam praktycznie żadnej niepełnosprawności ruchowej, więc ciężko mi powiedzieć o poprawie stanu.
Początki brania były bardzo męczące. Bóle głowy, bóle gardła, ogromne dreszcze. Z czasem objawy złagodniały, aczkolwiek do dziś się ich nie pozbyłem. Bardzo rzadko są na tyle mocne by się nimi przejmować
Ze swego doświadczenia moge dodać otuchy, że z czasem powinno byc coraz lepiej