zwierzeta i SM

Luźne tematy niekoniecznie związane z SM.

Moderator: Moderatorzy

zwierzeta i SM

Postprzez smile » 03 lis 2011, 09:33

Witam wszytskich.
czy moze chory na stwardnienie miec zwierzat w mieszkaniu (kotow, krolikow, psow). chce miec jakas pocieche w domu a nie tylko ten SM
dzieki
smile

Odp: zwierzeta i SM

Postprzez Joanna » 03 lis 2011, 10:13

Witaj!

Ten durnowaty sm nie jest przeciwskazaniem do posiadania zwierząt! Jeśli więc tylko nie masz uczulenia na psią/kocią sierść to jak najbardziej możesz mieć zwierzaka.Pies jest czasem nawet wskazany(zmusza do regularnych spacerów tak potrzebnych w sm) No i zawsze to raźniej gdy masz jakiegoś czworonoga lub futrzaka w domu :)
Ja akurat gustuję w kotach ;)

Pozdrawiam!
Joanna

Postprzez Cypek » 03 lis 2011, 10:31

A jak masz uczulenie na sierść kota/psa itp to zawsze mogą być rybki :P
Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne.
Cypek
Administrator

Postprzez Primosz » 03 lis 2011, 12:46

Czesc,smile :!:
Joanna napisał(a):Ten durnowaty sm nie jest przeciwskazaniem do posiadania zwierząt!
Dobre :lol: Oczywiscie popieram w 100% :!:
Przede wszystkim okresl swoje mozliwosci i dopiero wtedy wybierz sobie jakies zyjatko,ktorym dasz rade zaopiekowac sie samodzielnie lub z niewielka pomoca :)
Verba volant, scripta manent
Primosz
Moderator

Postprzez smile » 03 lis 2011, 21:20

Joanna napisał(a):Witaj!

Ten durnowaty sm nie jest przeciwskazaniem do posiadania zwierząt! Jeśli więc tylko nie masz uczulenia na psią/kocią sierść to jak najbardziej możesz mieć zwierzaka.Pies jest czasem nawet wskazany(zmusza do regularnych spacerów tak potrzebnych w sm) No i zawsze to raźniej gdy masz jakiegoś czworonoga lub futrzaka w domu :)
Ja akurat gustuję w kotach ;)

Pozdrawiam!

No właśnie, spacerki..... To może jednak piesek. dzięki wielkie za poradę :D
smile

Postprzez Primosz » 03 lis 2011, 23:04

No tak,z wspomnianymi wyzej rybkami moze byc ciezko spacerowac ;)
Co do psiaka,to doradze,ze maly nie oznacza mniej roboty a przeciwnie (may pies=maly pecherz=czeste wyjscia). Wielu ludzi mysli,ze labrador jest idealny dla osoby niepelnosprawnej ale ewidentnie nie maja pojecia o tym.
Ogolnie,przy szczeniaku jest masa pracy itd.,wiec mozesz zastanowic sie nad adopcja jakiegos podrostka :)
Verba volant, scripta manent
Primosz
Moderator

Postprzez Elzbieta1 » 04 lis 2011, 10:30

Zwierzątko w domu zawsze zmusza do ruchu nie tylko pies ale kotem też trzeba sie zając. Ja mam dwa koty.Dodam jeszcze ...sprawdzone na własnej "skórze",moja kotka wyczuwa kiedy bedzie nasilenie SM...poprostu kładzie się koło mojej głowy i wiem że za dwa trzy dni nastąpi rzut. Milusie i" pozyteczne",a chcą tylko naszej miłości.
Elzbieta1

Postprzez Joanna » 04 lis 2011, 15:36

Elu,koty potrafią wyczuć takie rzeczy jak pogorszenie stanu zdrowia.Moja kotka nieraz kładła mi się na nogach (gdy siedziałam lub leżałam)mruczała i grzała więc potem jakoś te nogi mniej mi dokuczały,mniej bolały(heheh fajnie gdyby całkiem koty potrafiły wyleczyć,baaaaardzo przyjemna terapia byłaby :mrgreen: ).Zwierzęta maja terapeutyczne działanie :) Zawsze to weselej w domu z jakimś zwierzakiem!
Joanna

Powrót do Luźne pogaduchy