Tutaj: źródło jest opisany specyfik o nazwie BG12, który jest estrem kwasu fumarowego, ponadto:
Co o tym sądzicieHamuje aktywację limfocytów T. Badania kliniczne II fazy wykazały, że BG12, podawany w dawce 240 mg trzy razy dziennie, znamiennie redukuje liczbę ognisk demielinizacji wzmacniających się po podaniu środka kontrastowego, oraz liczbę rzutów w porównaniu z danymi po podaniu placebo.

Z blogu A.B. wyczytałem, że zaczęła kurację, ale nie wiem z jakim rezultatem.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
-- 12 kwi 2012, 13:07 --
Idąc za ciosem znalazłem coś bardzo obiecującego:
[...]
Kwas fumarowy chroni komórki nerwowe
"Połączenie wysokiej skuteczności i bezpieczeństwo stosowania podawania leku jest atrakcyjną opcją leczenia." mówi Ralf Gold z Niemieckiego Towarzystwa Neurologii. Przemawiają za tym dane z badania studyjnego [...] (końcówki nie dałem rady przetłumaczyć sensownie).
Do badania włączono 1200 chorych z nawracająco-postępującą odmianą MS. Część badanych otrzymywała BG-12, reszta placebo. Po dwóch latach, pacjenci przyjmujący dwa razy dziennie BG-12, doznali 49 procent mniej rzutów. Zmiany zapalne w mózgu spadły aż o 90 procent.
[...]
źródło: http://www.apotheken.de/news/article/mu ... ure-wirkt/
Przepraszam za jakość tłumaczenia, ale z niemieckiego jestem cienias.
Ponoć w Niemczech BG-12 jest sprzedawane w aptekach jako lek na łuszczyce, na 100% w postaci maści i chyba w postaci tabletek. Niestety nie znam nazwy handlowej ani też nie wiem czy jest na to potrzebna recepta. Może ktoś jest w stanie dowiedzieć się jak wygląda temat BG-12 u naszych zachodnich sąsiadów?